Ski in Chamonix, Gloria si Eliza la intrecere

Ski in Chamonix

Inca de prin toamna lui 2013 aveam un gand de a merge la inceput de an prin Chamonix pentru un ski, o alergare si ceva cumparaturi. Cum Wizz Air opereaza din 2013 si pe Geneva, decizia a fost cu atat mai usoara. Asa ca am reusit sa iau niste bilete la un pret decent, zic eu, in luna decembrie pentru ianuarie (cam 180 EUR /pers cu toate taxele si un bagaj).

Pe durata sederii in Chamonix, acoperisul de deasupra capului a fost oferit cu incredere,  deschidere si caldura de catre Nelutzu (cu tz) si Gloria (multumim daca ne auziti ! :)).

Preturi de iarna

Fiind prima oara cand vin in Chamonix cu gand de ski am avut un soc, prelungit pe toata durata de altfel, cand am vazut preturile pentru instalatiile cu cablu (cabine, telescaune si teleferice) si pentru inchirierea echipamentului de ski. Ce-i drept nu am fost la ski si prin alte tari din „vest”  ca sa fac o comparatie corecta.

Aici costa cam 40 EUR/4h sau 46 EUR/zi un pass pentru cabine, teleferice, etc si cam 23 EUR/4h sau 27-28 EUR/zi de inchiriat echipament de ski (clapari, ski si bete) . Toate preturile sunt pe persoana. Ieftin! De fapt am luat cam luat cate un pass in plus pentru ca era asa de ieftin 🙂 (glumesc).

Pe partii

Cat am stat aici am fost de 3 ori la ski. De doua ori in statiunea Le Tour in zona de teleferice si odata in Passy.

Le Tour

Accesul se face cu autobuzul numarul 1 care se ia din centru, din Chamonix. Acesta circula cam la fiecare 30 de minute, ceva de genul.

Pe acest domeniu, la teleferice, puteai cumva sa platesti mai putin decat taxa „decenta” de mai sus asa ca scapai cu un 13 EUR / 4h de persoana si inca 3 EUR garantie de card care se returnau la final de sesiune.

Telefericele deserveau o partie verde (cam de 800m lungime si 120m denivelare) si una albastra (de 1000m si tot 120m denivelare). Noi am venit aici de 2 ori pentru ca era usor de ajuns si pentru ca era prima oara cand skiam pe acest sezon si cautam ceva partii mai usoare.

In prima zi cred ca am facut coborari cam de 10km iar in a doua am ajuns  la 20-21km de coborari.

Passy

In Passy am fost cu masina asa ca nu stiu cum s-ar ajunge cu transportul public. Oricum este putin mai departe de Chamonix fata de Le Tour. Pe acest domeniu plateai cam 15 EUR/4h plus 2 EUR/card care nu erau returnabili. Adica ramaneai cu cardul ca sa te bucuri de el si ulterior 🙂

Aici varietatea de partii era mai mare. Aveai de la verzi la negre (doar una parca) insa predomionau partii albastre si rosii pe care ne-am si dat de altfel. Nu pot sa nu precizez si despre teleferice care sunt foarte lungi si abrupte. Cred ca pe unul, cel mai lung, mergeai cam 13 minute si urcai cam 400m diferenta de nivel. Aveai timp sa te gandesti la ale tale cum s-ar zice :))

Am coborat pe 4 partii albastre si pe una rosie, de mai multe ori pe fiecare. Astfel am strans vreo 12-14km si cca 2100m denivelare.

Cam asta a fost si cu prima tura de ski din sezon cat si cu primul contact cu partiile din occident 🙂 Mai urmeaza inca vreo 2 scrieri legate de Chamonix: una cu cateva alergari pe care am incercat sa le facem pe acolo si una despre orasul in sine.

 

Tags:
Category:

Comments are closed here.