Chamonix, biserica de recorduri (2012)

Chamonix

Prin Chamonix am mai fost de 2 ori inainte (vreau sa zic inainte de anul acesta) insa de fiecare data pe timp de vara. De data aceasta insa am ajuns pe timp de iarna dar tot mi-a placut mult orasul. Are ceva magic in el parca 🙂

Nu prea am observat mari diferente intre cele 2 sezoane. Doar echipamentul de pe oamenii din oras care acum era predominant de ski (vara e de alergare sau de munte) si gaurile din asfalt. Dar sa lasam gaurile ca sa nu cautam nod in papura cum s-ar zice 🙂

Cum ajungi

Ca sa ajungi in Chamonix ai vreo 3 variante: cu masina (cea mai lunga), cu avionul in Milano, Italia, de unde continui cu un tren si 2 autobuze sau cu avionul in Geneva, Elvetia, de unde ajungi in cca 90 de minute in Chamonix cu un transfer pe 4 roti.

Varianta din urma am folosit-o la ultimele 2 vizite si e cea mai eficienta dpdv timp. Costul unui transfer din Geneva in Chamonix este de cca 25 EUR/persoana si necesita o rezervare in prealabil. Sunt multe firme care fac transferuri deci nu cred ca se pune problema sa ramai in aeroport.

Prin oras

Chamonix-ul este un orasel tipic de munte. Tipic unui frantuzesc vreau sa zic si nu unui romanesc, din pacate. Predomina casele de lemn cu piatra ce sunt dichisite si au un stil arhitectural unitar. Centrul orasului este marcat de o alee pietonala cocheta de-alungul careia se afla magazine sportive in general, restaurante si bulangerii (brutarii/patiserii).

Cum era de asteptat, restaurantele si barurile sunt destul de scumpe. De ex. o pizza costa cam 12-14 EUR, pastele cam tot pe acolo, o bere la 330ml 6-8 EUR dar mai gasesti si „oferte” unde cu 20-23 EUR poti manca cam 3 feluri de mancare, ca un fel de meniu sa zicem.

Magazinele sportive

Cred ca in Chamonix se regasesc aproape toate marcile ce fac echipament montan sau de alergare. Fiind foarte multe magazine de acest gen, creste si sansa sa nimeresti promotii la diverse articole si modele. Cred ca daca locuiesti pe acolo si faci o tura a magazinelor la 1-2 saptamani este imposibil sa nu-ti faci un echipament complet, de orice sport montan, la reduceri spectaculoase 🙂

Un lucru interesant in aceste magazine ar fi consilierii de vanzari. Am zis consilieri si nu vanzatori pentru ca este o diferenta intre cele 2. In Chamonix, cel putin la magazinele in care am calcat eu, dai peste oameni care stiu ce vorbesc si care sunt in stare sa-ti faca o recomandare. De ce ? Pai pentru ca ei, in contrast cu cei din Romania, practica acele sporturi (aparent nu la nivel de hobby) si au cam incercat toate echipamentele pe care le vand. La noi in tara am dat peste vanzatori care nu stiau nici macar informatiile de catalog, daramite sa-ti dea sfaturi utile.

Oamenii

Un alt lucru izbitor in Chamonix este cantitatea de oameni „care fac miscare” pe metru patrat. Prin miscare nu ma gandesc neaparat la cei care merg pe jos :D, ci la cei care practica un sport montan. La cel mult 30 de secunde vezi un om echipat fie de escalada, fie de o tura alpina, fie de alergat sau parapanta.

Aici este din nou un contrast cu orasele montane din Romania unde, de cele mai multe ori, se uita lumea lung la tine daca te vede in colanti de alergare sau daca ai un piolet pe rucsac. O exceptie aici ar face Zarnestiul unde nu am primit priviri suspecte in niciun caz de mai sus.

Una peste alta…

…Chamonixul este in mod clar un oras care trebuie vazut pana la batranete sau chiar si atunci. Dar nu trebuie ratat. Daca practici un sport de aer liber/montan sunt mari sanse sa-l regasesti acolo si sa vrei sa te intorci. Poti face ture alpine, parapanta, ski, escalada pe stanca sau gheata, alergare montana, rafting, bicicleta de sosea si MTB sau plimbari usoare pe munte.

Daca nu esti cu sportul prea mult, macar poti da 40 EUR sa ajungi cu cabina la 3800m altitudine si sa vezi in cat timp te ia ameteala. Sau mai poti merge cu trenuletul pana la baza ghetarului Mer de Glace. Sau poti manca branza si bea vinuri, ca ai de unde alege 🙂

Pozele de mai jos sunt din toti anii in care am fost. La cele mai vechi am indicat si anul in paranteza.

Tags:
Category:

Comments are closed here.