Trasee de alergare in Piatra Craiului

La fel ca si cu traseele de alergare din Bucegi, am pornit acest articol pe care-l voi actualiza de fiecare data cand mai „cartografiez” o ruta. Cu alte cuvinte o sa enumar doar trasee pe care am fost sau care au cel putin segmente pe care le-am parcurs. Continui prin a preciza ca acestea nu sunt singurele trasee alergabile.

Toate aceste trasee urmeaza marcaje turistice. Distantele si diferentele de nivel sunt inregistrate cu un ceas cu GPS si barometru. Intrucat traseele nu sunt de plat, pot aparea usoare erori la calculul distantelor ceea ce face ca cifrele de mai jos sa nu fie 100% exacte. Oricum, nici departe de adevar nu ar trebui sa fie 🙂

Traseul 1 (MPC)

MPC 2013, harta traseu

MPC 2013, harta traseu

Acesta este traseul concursului pe care nu o sa-l descriu intrucat este explicat pe site-ul organizatorilor. Lungimea lui este de cca 37km cu 2340m diferenta de nivel.

 

 

 

 

Traseul 2 (Curmatura)

harta traseu 2

harta traseu 2

Plecarea este din centru, de la CEC, spre cabana gura Raului si spre fantana lui Botorog. De la fantana se intra pe banda galbena spre Curmatura. Pana acolo insa se mai trece si prin poiana Zanoaga. De la Curmatura se coboara pe drumul forestier urmandu-se triunghi rosu sau galben iar dupa ce dispar aceste marcaje se tine tot stanga, pe drumul principal.

Acest traseu are cam 19km si 740m diferenta de nivel si merge facut fara nicio problema si iarna.

 

Traseul 3 (Curmatura si Magura)

harta traseu 3

harta traseu 3

Este practic la fel cu traseul doi, cu alceasi sens de parcurgere, doar ca se urca spre satul Magura cam cu 500m de inainte de fantana lui Botorog. Suna cam ciudat pentru ca nu ai de unde sa stii care sunt acei 500 de metri dar punctul prin care se urca este prin dreapta (deci cum se vine din sus, de la Curmatura) si arata ca un fel de poteca mai lata la intrare, cam de 3-4m. Se urca pe langa un fir mic de apa si cam dupa 10 minute se intra si in traseul de MPC.

Odata ajunsi in sat, pe drumul principal, se face stanga si se merge tot inainte. Se va ajunge apoi la o interesectie  unde se face tot stanga. De aici se va urma drumul care va ajunge la fantana lui Botorog.

Aceasta varianta are cam 23km cu 980m diferenta de nivel si se poate face si iarna.

Traseul 4 (Valea Crapaturii)

harta traseu 4

harta traseu 4

Se pleaca din Zarnesti pe drumul forestier spre Curmatura. De acolo se urca spre Saua Crapatura pe punct rosu si se coboara pe Valea Crapatura pe banda Galbena. La un moment-dat se ajunge la o interesecti cu marcajul banda albastra ce vine de la Coltii Chiliilor, din partea stanga. La aceasta intersectie sa va merge la dreapta, tot pe banda albastra, spre Zarnesti.

Traseul numara 19km si are o diferenta de nivel de 900m.

 

Traseul 5 (La Table si Curmatura)

harta piatra craiului traseu 5

harta traseu 5

Plecarea tot din Zarnesti, apoi Magura si din Magura se urca spre saua Joaca (ca la MPC 2013). Se ajunge la table de unde se merge pe triunghi rosu pana la cabana Curmatura. Portiunea dintre Magura si La Table pe aceasta varianta nu este asa de bine marcata cu toate ca poteca este evidenta pe timp uscat. Pot aparea probleme de orientare pe zapada, daca nu sunt urme facute. De le Curmatura se coboara prin poiana Zanoaga spre Zarnesti.

Traseul are 25km si 1300m denivelare.

Traseul 6 (Table, saua Funduri si Curmatura)

harta piatra craiului traseu 6

harta traseu 6

Se pleaca ca pe traseul 5 insa din Magura nu se mai urca spre saua Joaca, ci se continua pe curba de nivel (in stanga cum ar veni) pe drumul forestier. De la Table apoi se merge la deal pe banda albastra iar la un moment dat se intra pe triunghi albastru care duce pana in creasta, la saua Funduri. Coborarea este pe acelasi traseu pana la Table de unde se merge pe triunghi rosu spre Curmatura. De acolo se coboara pe banda galbena spre Botorog.

Traseul strange 35.1km cu 1900m diferenta de nivel.

 

Cateva observatii

Prin Piatra Craiului nu prea gasesti apa la tot pasul, deci acesta este un aspect ce trebuie considerat. Apa se gaseste la fantana lui Botorog, la cabana Curmatura, la Table, mai jos de refugiul Spirlea (cam la 10minute de alergat), la coborarea dinspre Diana spre Plaiul Foii mai este un fir de apa malos in zona unde poteca se mai lateste si panta se mai domoleste dar nu va bazati pe el.

Tags:
Category:

Comments are closed here.