Trasee de alergare in Bucegi
M-am gandit sa pun la un loc diversele trasee de alergare sau mai bine zis, alergabile, din Bucegi. Evident ca nu sunt doar acestea 🙂 Doar ca pe ele am fost si pot da un sfat, o sugestie, o atentie. Toate aceste trasee urmeaza marcaje turistice consacrate. Distantele si diferentele de nivel sunt inregistrate cu un ceas cu GPS si barometru. Intrucat traseele nu sunt de plat, pot aparea usoare erori la calculul distantelor ceea ce face ca cifrele de mai jos sa nu fie 100% exacte.
Traseul 1 (Jepii mici si mari)
Busteni (hotel Silva) – Jepii mici (marcaj cruce albastra) – cabana Caraiman – cabana Babele (banda galbena) – Piatra Arsa (triunghi albastru) – canton Jepi (triunghi albastru) – Jepii mari – Busteni (hotel Silva). Distanta este de 17km iar diferenta de nivel de 1300 m +/-.
Acest traseu este pe fata estica ceea ce inseamna ca poate fi practica inca de prin luna Mai. Daca mergeti atunci, o sa mai gasiti niste limbi de zapada dar se pot ocoli.
Surse de apa sunt pe la cabane sau pe Jepii mici din izvorul ce curge pe vale.
Traseul 2 (Jepii mici/mari si Pestera)
Este asemanator cu traseul 1 doar ca de la cabana Babele se mai coboara pana la statia de telecabina Pestera (pe marcaj cruce albastra). Astfel distanta traseului ar ajunge la 21km iar diferenta de nivel cca 1900m +/-.
Traseul 3 (poiana Costila)
Busteni (DN1) – cabana Gura Diham (banda rosie) – cabana Poiana Izvoarelor (tot pe banda rosie) – la intersectia de marcaje (singura!) se face stanga pe marcaj triunghi rosu spre poiana Costila – caminul Alpin din Busteni. Distanta ar fi de 15km cu cca 800 m +/- diferenta de nivel.
Acest traseu se poate parcurge si in conditii de iarna pentru ca nu are pasaje expuse sau tehnice.
Traseul 4 (Malaesti si Vf. Omu)
Acesta este un traseu putin mai lungut, astfel: Busteni (hotel Silva) – cabana Gura Diham (banda rosie) – cabana Poiana Izvoarelor – cabana Malaesti (banda albastra) – Hornul Mare (banda galbena) – Vf. Omu (banda galbena) – cabana Babele (tot banda galbena) – Piatra Arsa (banda albastra) – canton Jepi – Jepii mari – Busteni (hotel Silva). Distanta totala 34km cu 1900 m +/- diferenta de nivel.
Intrucat hornul mare este mai umbros, el tine zapada pana in luna Iunie. Anul acesta avea zapada si la inceputul lunii Iulie.
Apa se poate lua de la cabane (cca 5 lei/0.5L) sau, daca sunteti mai putin pretentiosi, din micile izvoare ce apar pe carare spre cabana Malaesti 🙂 Si la acest traseu se poate alege optiunea de Pestera (parte din traseul 2), ceea ce ar face ca distanta sa creasca la 38km si diferenta de nivel la 2500m +/-.
Traseul 5 (Valea Cerbului)
Se pleaca tot din Busteni pe drumul forestier spre cabana Gura Diham. Cam la 4km (calculati de la hotelul Silva) se intra pe traseul turistic Valea Cerbului cu marcaj banda galbena. Se urmeaza traseul pana la Vf. Omu. De acolo se continua pana in Busteni ca pe traseul 4.
Distanta este de 28km cu 1800m diferenta de nivel.
Traseul 6 (Valea Cerbului si Pestera)
Se pleaca din Busteni spre cabana Omu pe Valea Cerbului ca pe Traseul 5. De la Omu se coboara pe banda galbena cca 10 minute in mers sau 3-4 in alergare pana la o rascruce de indicatoare. De acolo se poate merge pe fie in continuare pe banda galbena spre babele (Traseul 5), fie in jos spre Pestera pe banda albastra. Varianta din urma coboara pe ceea ce se numeste Valea Obarsia Ialomitei.
De la Pestera se urca apoi spre Babele pe cruce albastra. Acesta urcare are cam 2.7km si cca 600m diferenta de nivel.
Astfel distanta acestui traseu este de 32km cu 2200m diferenta de nivel.
Traseul 7 (Cabana Diham)
Plecarea tot din Busteni, de la Silva, spre cabana Gura Diham. Apoi se urca pe poteca ce merge si spre Poiana Izvoarelor. La cca 5 minute de la Gura Diham, la bifurcatia de marcaje, se face dreapta pe triunghi albastru spre cabana Diham. Pana la cabana Diham se urmeaza triunghiul albastru. De acolo se coboara pe punct rosu pana la intersectia cu Poiana Izvoarelor – Malaesti, iar de acolo se merge drept inainte pe triunghi rosu (nu dreapta spre Malaesti, nici stanga spre Poiana Izvoarelor 🙂 ).
Se traverseaza valea Morarlului, Bujuorilor, Cerbului, poiana Costilei si intr-un final se ajunge tot in Busteni, pe la caminul Alpin.
Traseul are cam 20km cu 830m +/- diferenta de nivel. Acest traseu se poate parcurge iarna.
Cateva sugestii
Intrucat cam toate aceste trasee trec pe platou, adica la altitudini de peste 2200m, vremea este destul de schimbatoare. Astfel un simplu nor la acea altitudine poate scadea temperatura resmitita la 5grade, in doar cateva minute. Prin urmare e bine sa ai la tine o gecuta de vant, ceva de pus pe cap (fes de fleece sau sapca) si nite manusi subtiri de alergare. De fiecare data cand nu o sa le iei, o sa te prinda un frig care o sa te faca sa regreti acest lucru. Nu e demonstrat stiintific, dar asa se intampla :)).
Traseele sunt cu pamant si pietris si, cand nu ploua cateva zile, sunt pline de praf. Coborarea pe Jepii mari poate fi folosita cu incredere intrucat este foarte alergabila si, daca te misti bine, esti intr-o ora jos in civilizatie.
Utlima telecabina de pe platou, de la Babele, pleaca la 16:45.
La 2, de la Pestera la Piatra Arsa se poate urca pe un drum diferit, banda albastra, care e bun de alergat si mai fara praf.
Da, buna idee. O sa incerc si varianta asta 🙂
Ce echipament porti cu tine ? Rucsac sau borseta ? Plosca sau bidoane ? Cata apa iti iei ? Cate batoane si de care ? 🙂
Merg cu un rucsac usor de alergare cu plosca de 1L. Ca mancare solida am fie niste batoane cu cereale (de la Aptonia) sau o eugenie sau o gofra. Dar nu prea mananc mancare solida. Nu intra. Mai mult folosesc geluri (Aptonia sau Isostar sau Sponser) si bauturi cu electroliti/minerale (Isostar).
Apa consum (in medie) cam 1L/10km cand e racoare. Cand e mai cald, creste consumul si spre 2L/10km 🙂