Endless road

Saptamana de 100km

Saptamana ce tocmai s-a incheiat a fost prima saptamana in care am alergat 100km. A fost un experiment ca sa vad cum se comporta corpul si psihicul cu alergari zilnice de peste 14km. Pe langa asta mai era si o bariera mintala pe care voiam sa o ating si sa o depasesc. Am mai incercat acum circa o luna sa fac acest lucru, insa in weekendul respectiv am facut o alta activitate sportiva si nu am putut alerga in acea saptamana decat cam 63km, ceva de genul.

Pana la acest moment alergam cam 50-60km/saptamana. Deci trecerea spre 100km a insemnat o treapta destul de mare pentru mine.

Planul

Initial voiam sa alerg cam 5 zile a cate 20km pe zi, intr-o singura sedinta. Apoi ma gandeam sa alerg 10km dimineata si 10 seara ca sa nu ma plictisesc. Interesant este ca inainte de a incepe acest „program” m-am tot gandit ce sa fac, cum sa alerg, cum sa fac turele ca sa nu ma plicitsesc si mai putin m-am gandit la partea de uzura fizica.

Pana la urma am lasat planul de 20km/zi si, pentru ca prognoza in Bucegi s-a aratat buna pentru week-end, am stabilit sa fac Sambata o tura de 34km. Astfel in timpul saptamanii (Luni – Vineri) trebuia sa consum cumva 66km :). Si asa am facut. Am alergat de Luni pana Joi in parcul Tineretului astfel: Luni 18.4km, Marti 17.8km, Miercuri 12.9km si Joi 13.4km. Alergarile au fost facute intr-o serie, fara oprire. Vineri am facut pauza.

Sambata am mers spre Busteni ca sa fac tura de 33-34km (traseul 4 de aici). Vremea a fost perfecta: undeva la 10 grade prin padure, si cam 5-6 pe platou dar cu soare. Foarte surprinzator este ca am terminat tura cu 2 minute mai mult (adica in 5h:17) fata de data trecuta cand am fost odihnit ca sa zic asa. N-am avut nicio durere sau crampa, nici macar la coborare pe Jepii mari unde credeam ca o sa ma incinga genunchii.

Duminica mai ramasesem cu un rest de 5km pe care i-am facut in parc ca un fel de descalzire. Recunosc ca au fost cei mai grei 5km alergati in ultimul timp. Am avut dureri de muschi (cvadricepsi, gambe si bicepsi) plus o durere suplimentara, insotita si de o mancarime apriga, la gamba stanga care fusese Sambata intepata de o viespe sau un taun.

Intr-un final…

Am alergat 102km cu 2230m diferenta de nivel +/- facuti in 6 zile cu un timp efectiv de alergare de 10h:50.

Si am mai constatat niste maruntisuri:

 • Corpul se pare ca duce mai mult decat am crezut initial
 • Cafeina ajuta si la plictiseala si nu doar la oboseala 🙂
 • Hidratarea cu minerale in timpul alergarii dar si dupa, atenueaza foarte mult durerile musculare

 

[divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]

Credit imagine: Martijn van den Broek

Tags:
Category:

2 comentarii

 • Ionel
  10 septembrie 2013 la 03:06

  Bravo Ionut!
  E un efort ceea ce faci tu. Nu ma refer doar la efortul fizic in timpul alergarilor ci si la efortul pe care il faci sacrificand atat de mult timp din ceea ce ramane dupa o zi de munca. Eliza este si ea extraordinara ca tine pasul cu tine. Se vede cum progresati si ma bucur sa vad asta!
  Pe curand!

  • Ionut Voda
   10 septembrie 2013 la 08:29

   🙂 Mersi. Eliza a alergat si ea cam 70km in saptamana respectiva, deci foarte mult si bine.