O nouă zi de escaladă La Picnic, Gura Dobrogei

Încă de când am venit prima oară în sectorul La Picnic, zona mi s-a părut interesantă, dar și grea în același timp. În primele dăți abia am reușit să fac 2-3 trasee pe zonele laterale ale falezei. Pe zona centrală însă, nu am reușit să leg nimic pentru că aveam la fiecare traseu câte o problemă cu ieșirea din prima surplombă.

Lucrurile au început să se schimbe încet, încet și în ultimele 2 săptămâni am reușit să leg niște trasee pe care m-am muncit super mult în trecut.

Traseul Tinere Speranțe (6c+)

Unul din cele mai muncite trasee ale mele, Tinere Speranțe, este pe atât de interesant, dar pe atât de brutal. Cel puțin pentru mine. Traseul are 2 surplombe, iar pașii lui sunt la ieșirea din acestea.

Primul pas, cel brutal, constă în a depăși surplomba și în a reuși să te urci pe prag, fără să folosești prea mult mâinile. Deși tendința este să cauți ceva la mâini să te tragi, aici nu ai cine știe ce prize, însă poți alege între a folosi un pocket pe dreapta de 1-2 degete foarte tăios sau un fel de scobitură adâncă de 2/3 falangă. Eu am reușit sa dublez aceasta scobitură, să urc stângul sus pe prag și să fac o mișcare dinamică de venire pe picior. Genul ăsta de mișcare necesită mai mult antrenament mintal decât fizic 🙂 .

Al doilea pas, chiar înainte de top, constă în a te ridica cu dreapta deasupra surplombei pe o inversă de stânga cam tăioasă. Aici este incomod pentru că nu îți vezi picioarele și trebuie să ai foarte bine memorata secvența ca să duci picioarele mecanic (în sensul de automat) pe prize.

Traseul Tinere Speranțe (6c+), sector La Picnic, Gura Dobrogei

Traseul Karate Kid (6b)

Karate Kid este un alt traseu muncit și unul foarte frumos pe care am reușit să-l fac weekend-ul acesta. De fapt, mi se pare cel mai drăguț din acest sector. Acest traseu are un singur pas, ieșirea din prima surplombă. Practic este o mișcare ca la Tinere Speranțe, doar că ridicarea pe prag o faci cu dreptul de data asta, iar la mâini ai niște prize ceva mai prietenoase.

O senzație interesantă apare in momentul când ajungi in grota mare a traseului si când, uitându-te spre top, nu vezi încă lanțul. La un moment-dat pare imposibil de urcat, însă sunt prize foarte bune (aripi mari) pe partea dreapta a liniei spiturilor. Si asigurarea topului necesită un moment de commitment întrucât trebuie să urci o mică burtă destul de aeriană.

Traseul Karate Kid (6b), sector La Picnic, Gura Dobrogei

Traseul Arma Secretă (6c+)

Dintre toate cele 3 trasee, acesta a fost cel mai puțin încercat. De fapt, m-am apucat de el duminică și am reușit să-l fac din a 4-a sau a 5-a încercare. Si acesta este un traseu foarte interesant care are un singur pas la depășirea primei surplombe, evident. În cazul în care mai sunt dubii, toate traseele de pe zona centrală din acest sector au un pas la prima surplombă 🙂 .

Secretul armei, zic eu, constă în a reuși să apuci dinamic un pinch orizontal destul de departe de buza surplombei. Priza este bună dacă reușești să și încarci pe picior/picioare, altfel e no go. E nevoie de sincronizare și încredere în mansardă pentru a face mișcarea. Cred că la mișcarea asta sunt avantajați cățărătorii mai înalți, altfel presupun ca trebuie schimbată secvența.

Traseul Arma Secretă (6c+), sector La Picnic, Gura Dobrogei

Nu în ultimul rând țin să le mulțumesc lui Vali și Alex pentru filmările făcute.

Tags:
Category:

Comments are closed here.