Textile bicicleta

Imbracaminte si accesorii pentru bicicleta

Aceasta este cam ultima parte din scrierile despre bicicleta. Prima a acoperit tipurile de biciclete, a doua a fost despre principalele componente ce alcatuiesc pretul iar acum vom vorbi despre echipamentul necesar de purtat pe bicicleta.

Nevoia de a purta echipament pe bicicleta vine odata cu utilizarea ei mai frecventa si/sau pe durate mai mari de timp.

Pantalonii

Prima piesa de echipament care se face ceruta ar fi pantalonul. Pantalonii de bicicleta sunt facuti în special pentru amortizarea socurilor si pentru un mai bun confort la stat pe sa. Ai nevoie de pantaloni când mergi mai mult de 1 ora pe bicicleta de câteva ori pe saptamana. Acesta este un reper intrucat fiecare are gradul lui de toleranta la durere 🙂
Pantalonii sunt fie cu burete (pentru durata de 1-4h), fie cu gel (atunci când mergi > 4h). Cei cu gel sunt si mai scumpi, cum era de asteptat, si costa undeva la 200 – 300 lei. Cei cu burete sunt intre 50 – 100 lei sau cam pe acolo.

Ochelarii

Un alt accesoriu destul de important ar fi ochelarii. Ei iti protejeaza ochii de insecte si praf. Sunt chiar indispensabili la ture prin paduri sau la munte. O pereche costa de la 40 lei (cu lentile incolore) si poate ajunge la 200 – 300 de lei in functie de firma si protectia UV.

Pedalele

Anumite MTB-uri si cam toate cursierele au un tip special de pedale, numit SPD (oarecum fortat numele caci apartine cumva de Shimano. El însa a devenit un fel de „xerox”). Ele sunt speciale in sensul in care iti trebuie si o pereche de pantofi, tot cu SPD, pentru a le folosi. Scopul lor este acela de a-ti tine piciorul atasat de pedala in permanenta, aplicând forta de tractiune si la ridicarea piciorului, nu doar la apasare (când pedalezi, evident :D). SPD-urile sunt usor problematice, mai ales la început, pentru ca trebuie sa faci o miscare paralela cu solul, in exterior, pentru a-ti detasa piciorul. Uneori uiti sa o faci sau începi prea târziu si cazi ca o balega la semafor, pe strada. Lumea rade, tu înjuri. Asta e.
Atentie cu SPD-urile caci aproape fiecare producator de bicicleta si-a facut propriul model. Pantofii trebuiesc luati odata cu bicicleta ca sa nu ai probleme de „compatibilitate”.
SPD-urile sunt de 2 feluri dpdv constructiv: (a) SPD exterior, papucul are un fel de toc in partea de fata si (b) cu SPD „aparent”, in care papucul arata normal, fara acel asa zis toc din fata.

Casca

In timp ce e recomandat sa o porti mai tot timpul cat esti pe bicicleta, ea nu prea „se poarta” prin oras. Singurul motiv este de comoditate sau de faptul ca în oras mergi, de regula, mai încet. Casca însa cam trebuie purtata la ture off-road sau la cele de sosea, mai lungi. Si castile sunt de mai multe feluri: pentru MTB, pentru dirt, pentru sosea(mai aerata) si pentru oras.

Textile

Pe trunchi merge purtat un tricou respirant. El trebuie sa fie mulat pe corp ca sa nu fluture in vânt. Atat ca pantaloni cat si tricou este bine sa va luati variantele de vara, respectiv pantaloni scurti si tricouri. Cel putin eu asa procedez. Pe timp rece ele pot fi complementate de echipament de alergat de exemplu. Astfel faci reutilizabile hainele de alergare. Un tricou de bicicleta este intre 70 – 200 de lei (bine, gasesti si mai scump daca te ambitionezi). Diferenta intre ele se face la respirabilitatea materialului, la cât de repede se usuca si la producator 🙂

[divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]
Imagini:

Tags:
Category:

Comments are closed here.