Faleza Cavalese

Escaladă pe granit în zona Predazzo

Anul acesta este al treilea an la rând când venim în Dolomiți. Ca și anul trecut, am mers în zona Canazei, în satul Campitello di Fassa, unde am stat la aceeași pensiune, Tobià. Ramona și Antonio, cei care administrează pensiunea, sunt un exemplu de ospitalitate și duc acest concept la cu totul alt nivel față de ce am văzut până acum.

Dacă îți pui baza aici ai acces la foarte multe zone de escaladă și via ferrata într-o rază de 30-40 de minute de condus.

Sottosassa

Luni, în prima noastră zi în Italia, nu am putut rata faleza Sottosassa, aflată lângă Predazzo. Nici magazinul de fabrică al La Sportiva care, în mod cu totul convenabil, se află la câțiva km de faleza de escaladă 🙂 .

Accesul către faleză este așa: se merge spre campingul Campeggio Valle Verde di Bosin Lucia & C. S.N.C.. De aici se înaintează pe drumul forestier și apoi se traversează torentul, spre dreapta, pe o trecere destul de îngustă și joasă. Peste vreo 50m se ajunge la un fel de spațiu mai larg unde se poate lăsa mașina. Se continuă pe jos, luând drumul din mijloc care este deja semnalizat cu Sottosassa. La următoarea intersecție, se ține stânga. În vreo 15 minute de la mașină se ajunge la faleze, imediat după ce se trece un pod de piatră peste canionul foarte înalt. Falezele sunt pe stânga apei (expunere sud-estică), cum te uiți in amonte.

Pentru că am ajuns destul de târziu și eram obosiți, am decis să refacem două trasee: Kong (5b) și Il fascino dell’inutile (5c). Ne-am dus amândoi cap de coardă pe ele și le-am făcut cursiv, fără probleme.

Eu pe traseul Il fascino dell'inutile (5c)
Eu pe traseul Il fascino dell’inutile (5c)
Ioana pe traseul Kong (5b)
Ioana pe traseul Kong (5b)

Aici am mai revenit și joi însă o furtună de marți seară a făcut ca faleză să devină impracticabilă. Vântul a dărâmat niște copaci din partea superioară a falezei care, cel mai probabil, în cădere, au desprins blocuri de granit ce au aterizat pe drumul de acces spre faleză. Pe lângă bolovani am mai găsit și mulți brazi dărâmați pe drum aflați într-un echilibru foarte precar.

Bolovani cazuti in Sottosassa
Bolovani cazuti in Sottosassa
Brazi rupti si prabusiti pe trasee, in Sottosassa
Brazi rupti si prabusiti pe trasee, in Sottosassa

Cavalese

Pentru că joi am găsit dezastru la Sottosassa, ne-am gândit să mai căutăm niște faleze prin zona Predazzo. Așa am găsit pe Google Maps Falesia di Cavalese situată în satul cu numele Cavalese, aflat la cca 14km de Predazzo. De precizat că faleza asta nu apare în cărțile pe care le avem noi.

Faleza Cavalese
Faleza Cavalese

Această este o faleză de granit foarte drăguță (expunere sud-estică) cu acces de 3 minute de la locul de parcare. Practic se află în spatele unor vile. Aici sunt vreo 20 de trasee cu grade între 4 și 7b+ cu lungimi între 15m și 27m.

Noi am făcut doar traseul Salera (5c) și apoi a venit ploaia peste noi. De fapt, chiar când urca Ioana pe traseu a început să plouă așa că a coborât de la bucla a doua. Am mai stat vreo 5 minute până s-a potolit ploaia și am reluat traseul. Din fericire a plouat ușor și nu s-a udat stânca. După ce a terminat traseul a început iar să plouă așa că am plecat.

Eu pe traseul Salera (5c)
Eu pe traseul Salera (5c)

Pentru că ne-a plăcut locul, vineri am revenit aici. Am intrat pe un traseu no-name, de 21m, aflat între traseele nr. 5 și nr. 6. Pasul acestuia este undeva spre final. Noi nu am reușit să legăm traseul, iar o parte din bucle le-am pus cu bățul. Chiar și așa, este un traseu frumos cu mișcări mai atipice. Apoi am mai intrat pe Olimpia 1 (5c) și 21m pe care nu am reușit să-l facem din prima.

Topo trasee Cavalese
Topo trasee Cavalese

Una peste alta, în zona Predazzo sunt destul de multe opțiuni de escaladă pe granit, însă cam toate cu expunere sud-estică, deci merg mai degrabă accesate după amiază. Pe lângă cele 2, mai este și Predazzo Trampolini (faleză micuța, vizavi de piste de sărituri) și încă una fără nume, aflată chiar la ieșirea din tunelul Cavalese, adică cu 200m de înainte locul unde oprești pentru Falesia di Cavalese.

Tags:
Category:

Comments are closed here.