Via ferrata si escalada

Via ferrata și escalada

Că tot am scris destul de des despre via ferrata în ultimul timp, mă gândeam să dedic un articol asemănărilor și deosebirilor dintre aceasta și escaladă. Legat de escaladă, în acest articol mă refer mai degrabă la cea multi-pitch în teren de aventură și mai puțin la cea sportivă, de faleză.

La fel de bine cum sunt oameni pentru care este foarte clar ce înseamnă și ce nu înseamnă cele două sporturi, mă gândesc că sunt oameni cărora le este mai puțin clar. Pentru categoria din urmă, doresc să scriu acest articol cu singurul scop de a aduce niște claritate și, de ce nu, să plantez „sămânța” curiozității.

În primul rând, ambele sunt sporturi montane. De aici derivă că pentru ambele este nevoie de cunoștințe de orientare, de deplasare pe munte, ceva condiție fizică, cunoștințe tehnice și nu în ultimul rând de echipament specializat.

Terenul

De cele mai multe ori, traseele sunt la o oarecare distanță de locul unde lași mașina, ajungi cu trenul etc, fapt pentru care trebuie alocat niște timp pentru a ajunge la traseu și pentru a te întoarce de la acesta. De ex., nu este neobișnuit ca pentru un traseu de 3h să ai nevoie de 5h ca să te duci și să te întorci de pe el, deci de un timp semnificativ mai mare ca traseul în sine. De aici vine partea cu condiția fizică de care spuneam mai sus.

Echipamentul

Pentru escaladă e nevoie de ceva mai mult echipament față de via ferrata. În plus, mai ai nevoie și de un partener. Via ferrata poate fi practicată și solo. Rolul partenerului la escaladă este de a te asigura cu coarda, când urci.

În general la escaladă, ai nevoie de următoarele: cască, ham, espadrile, 1 sau 2 corzi/semi-corzi, bucle echipate, carabiniere, dispozitiv de filat, sac de magneziu etc.

Echipament de escalada
Echipament de escalada

La via ferrata ai nevoie de cască, ham și kit de via ferrata. Mult mai simplu, nu ? Kit-ul de via ferrata este compus din două lonje elastice care au la capăt câte o carabinieră. La via ferrata eu mai iau mereu și o lonjă statică cu carabinieră cu care mă asigur când mă opresc în puncte mai delicate, să fac poze. Eu am mers încălțat mereu cu adidași de alergare montană cu talpă aderentă.

Kit de via ferrata
Kit de via ferrata

Cunoștințele tehnice

La escaladă trebuie să știi modurile de parcurgere: cap de coardă sau secund, tipurile de asigurări fixe care sunt prin perete (ca să știi cât de mult te bazezi pe ele), cum să filezi un secund și un cap de coarda, manevre de coarda și multe, multe altele. Sunt cărți întregi doar despre asta.

La via ferrata trebuie să ții cont doar de vreo două reguli: să ai ambele asigurări pe cablu (cele din kit-ul de via ferrata) și să nu intri mai mult de un om pe segmentul de cablu. Pe via ferrata există un cablu metalic de care te asiguri, spre deosebire de escaladă unde trebuie să treci coarda prin fiecare asigurare din perete, asta ca să mă exprim simplist.

Cu toate că sunt necesare mai puține cunoștințe tehnice și mai puțin echipament pentru a parcurge via ferrata, aceste trasee nu trebuie subestimate. Cel puțin în Dolomiți, ele ajung frecvent în zona de 3000m altitudine. Asta înseamnă un timp mare de retragere dacă ceva nu merge bine, temperaturi mai scăzute chiar și prezența zăpezii în mijlocul verii.

Cam asta ar fi un scurt articol de introducere în subiect, pentru prins gustul. Dacă am scăpat ceva sau consider că mai e nevoie de completări o să fac update-uri tot pe acest post.

Copyright imagini:

Tags:
Category:

Comments are closed here.