Zona de chei vazuta de pe sectorul Copac

Primul meu traseu de escaladă, gradul 6c

Duminica trecută am reușit să fac cap de coardă, la stâncă, primul meu traseu 6c din „carieră”: Tropical Thunder, din Cheile Dobrogei din sectorul Copac. În contextul escaladei, acest grad este unul foarte mic. Mulți cățărători buni nici măcar nu se încălzesc pe 6c, ci pornesc de la grade mai mari. Totuși, pentru mine, este o reușită în acest sport chiar dacă traseul este scurt, de cca 9m.

Când m-am dat prima oară pe traseu, prin martie, mi s-a părut super tricky de găsit și de legat secvența de mișcări. Traseul are 2 pași: unul chiar la intrare, ca să asiguri prima buclă. Altul în zona de top. Partea de intrare se poate fenta prin dreapta, adică să intri până la prima buclă pe traseul Trupa de Șoc (6a) și apoi să traversezi stânga în Tropical Thunder. Acest traseu este o foarte bună școală pentru picioare. Prizele de mâini sunt în general mici riglete sau buzunărașe tăioase de cel mult o falangă adâncime și, dacă nu te poziționezi bine pe picioare, este aproape imposibil să tragi doar de mâini.

In partea de final
In partea de final

Traseul am reușit să-l leg din a doua încercare în ziua asta folosind varianta directă de intrare. La prima încercare m-am oprit în penultima buclă ca să văd cum fac mișcarea de top. A două încercare a mers foarte fluent, de jos până în top. Și asta a fost ! De loc de trecut cu vederea este și faptul că am reușit să fac abstracție de cele 2 grătare încinse care ne flancau cu niște dâre consistente de fum. Nici manelele care sunau de peste tot, nu creau tocmai o stare de zen pentru cățărat, dar una peste alta a mers bine.

Traversarea finala catre top
Traversarea finala către top

Pentru că am lăsat și manșă pe cele 2 trasee, s-a tot dus și Ioana pe ele și, la ultima parcurgere pe Tropical Thunder, a părut că leagă mișcările. Mai are de lucrat intrarea și apoi să-l încerce cap.

Cam asta a fost. Acum urmează să văd dacă gradul 6c este reproductibil și pe alte trasee.

Pozele au fost făcute de Alina și Bogdan. Mulțumesc !

Tags:
Category:

Comments are closed here.