Maraton Ciucas X3 2014, inainte de start

Maraton Ciucas X3 2014

Aceasta este cea de-a doua participare la maratonul Ciucas, un maraton care as putea spune ca mi se potriveste in ceea ce priveste traseul. Incepand cu acest an concursul si-a schimbat numele in Ciucas X3 si odata cu numele si identitatea vizuala 🙂 . X3 vine de la faptul ca au 3 distante de alergare: un semi, un maraton sau cam pe acolo si un ultra maraton de 106km.

Principala deosebire fata de anul trecut a fost vremea. Acum am avut soare si temperaturi de 15-17 grade chiar si pe varful Ciucas unde mai mereu am prins ceata, ploaie, ninsoare (iarna) si vant. Tot fata de anul trecut mi s-a parut mult mai mare numarul de participanti. La semi-maraton cel putin erau peste 400 iar la marton tot cam ca anul trecut, vreo 170-180.

Traseul a ramas nemodificat asa ca nu am avut probleme de orientare. Mi se mai stersesera din memorie 2-3 portiuni din el dar mi-au revenit la fata locului 🙂 . De la start am plecat putin mai tare ca de obicei cu un pace de 5:30 – 5:40 pe care am incercat sa-l tin si pe primul forestier si prima poteca din padure, cam pana la prima urcare mai serioasa. De fapt cam tot traseul am alergat cu exceptia a 3-4 urcari prin padure (pana in Cheile Stanei) si a urcarii spre vf. Ciucas. Pana la cabana Ciucas am mers cu Cindy Callewaert. Ba ea in fata (mai ales in zona de nisip din chei), ba eu la urcarile spre cabana. Cumva ne-am ajutat unul pe altul sustinand un rtim destul de rapid.

Punctul de alimentare de la cabana Ciucas nu mai era la cabana de fapt, ci pe un mic varf aflat langa aceasta. Deci o mica urcare in program de care nu stiam, dar care pana la urma n-a fost chiar asa de dramatica. Bine ca nu trebuia sa treci pe acolo si la intoarcere, cand veneai de pe varf. Coborarea pe forestierul de la cabana Ciucas a fost cam horror pentru ca tot pietrisul de pe traversele aflate pe drum era foarte uscat si plimbator. Cu toate ca anul trecut era ud pe acolo parca a mers mult mai bine. Nici cand e ud nu e bine, ca ti se pare ca aluneci, dar nici cand e uscat. Deci e nevoie de cantitatea optima de umiditate aici ca sa mergi cum trebuie :)).

Ca alimentatie si hidratare am mers in mare parte pe lichide si geluri. Am baut cam 3L de apa cu carbohidrati si minerale (am folosit bautura Competition de la Sponser). Cam la fiecare 10 minute, maxim 15, mai luam cateva guri de apa. La fiecare 50 – 60 de minute am mai luat cate un gel de 40g tot de la Sponser, undeva la 4 in total.

Timpul cu care am terminat a fost de 4h:44 cu doar 8 minute mai bun cu anul trecut. Spun doar cu „doar” pentru ca am mers la maxim si am alergat pe mult mai multe portiuni ca anul trecut, dar cu toate astea castigul de timp a fost mic. Sau mai mic decat ma asteptam. Deci fiecare minut trebuie muncit la maxim 🙂 . Am iesit tot locul 4 la categorie si 16 la open, adica oarecum la fel ca anul trecut.

Iata si un filmulet de cateva secunde cu sosirea la finish 🙂 .

[divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]

Tags:
Category:

Comments are closed here.