La Focul Viu din Vrancea pe cursiera, Focul Viu acum foarte mic

La Focul Viu din Vrancea pe cursiera

Tot mergand cu cursiera prin Vrancea am mai inceput sa aud de la localnici de diverse locuri accesibile cu bicicleta care s-ar putea vizita prin zona. Unul din ele a fost asa numitul Focul Viu din localitatea Andreiasu de Jos. Numele senzational al locului m-a facut curios pe loc si am inceput sa caut mai multe date.

Practic in acea zona este o intersectie de falii care ar permite niste emanatii de gaz metan, si probabil alte substante, „din adancuri”. Aceste gaze, odata aprinse de un om, un fulger, o bricheta, ceva, intretin o flacara „vie” ce-i drept mai putin impresionanta decat cum mi-o imaginam eu. Cele cateva poze facute cu telefonul confirma peisajul slab exploatat turistic dar cu potential destul de mare. Chiar ma gandeam cum ar fi aratat acest loc intr-o tara unde reperele turistice sunt mult mai bine evidentiate si puse in valoare. Cred ca ar fi fost mult mai multa lume in vizita pe acolo in loc de cei 8 oameni din care unul cu bicicleta, adica eu. Nu zic ca-mi pare rau ca am fost aici, ci doar ca se putea prezenta mai bine zona.

Si cateva date „tehnice”

Localitatea Andreiasu de Jos se afla cam la 38km de Focsani pe drumul national DN 2M (Focsani – Odobesti – Andreiasu de Jos), un drum destul de nou asfaltat si cu circulatie redusa. Deci este foarte bun de cursiera mai ales ca se alfa intr-o zona de deal cu vegetatie multa si umbra. Drumul merge pe langa raul Milcov traversandu-l de 4-5 ori sau chiar mai bine de-alungul parcursului. Satele prin care trece sunt caracteristice de deal: foarte rasfirate si foarte lungi. Peisajul este foarte frumos si de 2 ori treci prin niste chei destul de intersante cu pereti de stanca de 15-20m inaltime ce delimiteaza Milcovul.

Si de data asta am reusit sa fentez ploaia prinzandu-ma doar cativa stropi cand pedalam la deal, spre Andreiasu. Am fugit eu cum am fugit de ploaie insa un urma mea a plouat se pare. Asa ca la intoarcere am gasit strada plina de apa ceea ce a facut ca tricoul meu alb si impecabil (spalat cu detergent si balsam de calitate) sa devina maroniu pe spate de la apa si pamant. Vorba sezonului de vara 2014: „nicio zi fara ploaie”.

Inchei prin a spune ca traseul pe care l-am compus de data asta a avut 127km cu 660m denivelare pozitiva si negativa. Localitatile vizitate au fost asa: Tifesti – Iresti – Vidra – Pietroasa – Bolotesti – Odobesti – Andreiasu de Jos – Odobesti – Focsani – Bizighesti – Tifesti.

Tags:
Category:

Comments are closed here.