Zona de escalada in dreapta jos

Escaladă în Passo Sella

Miercuri am dedicat întreaga zi pentru escaladă. Dacă tot am venit deseori în zonă, am aflat că aici (în pasul Sella) se și află un „domeniu” de escalada compus din 13 sectoare, cu peste 200 de trasee având grade de la 3a la 7c. Din ce am înțeles, este o zona folosită de localnici încă de la începutul anilor 1900 că loc de antrenament în vederea parcurgerii traseelor lungi și dificile din munții mai înalți.

Zona de escalada in dreapta jos
Zona de escalada in dreapta jos

Aceste faleze de escaladă sunt pe stânci (calcar) cu aspect de bolovani cu înălțimi între 7m și 40m. Când privești aceste stânci de sus, de ex. de pe grupul Sella, par niște bolovani super mici contrastând puternic cu vârfurile Sassolungo (3081m) și Sassopiatto (2958m) aflate în spatele lor. În realitate, când intri printre aceste stânci, se dezvăluie o zonă super frumoasă, intimă, cu multe conifere, multă verdeață, stânci și poteci drăguțe printre ele.

Printre stanci si trasee
Printre stanci si trasee

Noi am fost pe următoarele trasee:

  • Sector 9, pe traseul Per Mario (4c+)
  • Sector 4, pe traseele: I have a dream (5a+), Onda (4a) și am încercat I Soliti Ignoti (6a)
  • Sector 3: Mammolo (4a), Pisolo (4b), Gira Sole (5a), unde am mai încercat și Giglio (6a)

Ce pot spune: traseele de gradul 4 nu sunt ceea ce par, adică ușoare. Cel puțin Per Mario (4c+) este surplombat în partea de final fără prize evidente (răngi, aripi) la mâini așa cum te-ai aștepta de la un grad 4. Traseele de gradul 5 au deja pași la aderență și prize modeste de mâini de o falangă de unul sau două degete. Comparându-le cu cele din România sau Bulgaria, gradele date de italieni mi se par mult prea modeste. E drept că nici eu nu am cine știe ce experiență în a aprecia gradele, dar așa le-am perceput.

Ioana la intrare pe Per Mario (4c+)
Ioana la intrare pe Per Mario (4c+)
Ioana pe Onda (4a)
Ioana pe Onda (4a)

Toate topo-urile, de la toate falezele de escaladă unde am fost noi, sunt echipate cu carabiniere cu clapetă sau filet, așa încât să poți trece coarda direct prin ele. Deci recuperarea echipamentului din traseu nu mai reprezintă o problemă de logistică.

Având în vedere diversitatea de grade, lungimi și expunere la soare, cred că acest loc poate fi frecventat aproape la sigur în orice perioadă a anului. Nouă ne-a plăcut zona și cu siguranță vom reveni aici la următoarea vizită în Dolomiți.

Tags:
Category:

Comments are closed here.