Eco Marathon 2015, la start

Eco Marathon 2015

Gata ! Am reusit ! Am reusit sa scot sub 5 ore la un maraton montan care are peste 40km. Am mai scos sub 5 ore, dar la concursuri sub 40km (Ciucas sau Cozia) si de asta nu le-as pune la socoteala acum. E un sentiment interesant sa vezi ca munca da roade. De fapt mai mult am fost curios sa vad daca obtin vreo imbunatatire subtantiala a timpului daca fac totul cum trebuie la antrenament si in timpul cursei. Am vrut sa vad ce se intampla.

Ce vreau sa zic este ca pentru a scoate sub 5 ore la un astfel de concurs cam trebuie sa alergi tot ce inseamna plat, plat fals si vale si sa faci partea de logistica bine. Adica: sa bei apa cand trebuie, sa bagi sare in tine (NaCl), sa mananci cat trebuie (si inainte si in concurs), sa nu te ratacesti, sa te antrenezi, sa te odihnesti inainte de start si inca altele multe si marunte. Daca se aliniaza toate, iese smecheria. Asa a fost in cazul meu.

Povestea a inceput din februarie, inca in primele zile. Atunci am pornit antrenamentul pentru Eco Marathon. M-am axat pe 3 tipuri de alergari: viteza (tempo-uri, intervale, dealuri), distanta (alergari intre 25 – 40km) si alergari usoare sau de recupeare (max 10km sau 1h). Am incarcat in medie cam 70km / saptamana, cu o saptamana „usoara” cam la fiecare 3-4 saptamani de antrenament. Asa am strans aproape 900km de antrenamente din februarie si pana la startul concursului. N-a fost usor, dar nici n-am tras de mine. Chiar mi-a placut regimul de antrenament caci pana la urma daca nu-ti place si mai mult tragi de tine, n-are nici un sens. Parerea mea 😀 .

Bucla 1

La start, normalul: lumea a plecat ca pentru proba de 100m garduri si desi alergam cu pace de 5 – 5:30 eram depasit de parca stateam pe loc. Tot ca de obicei, situatia a intrat in normal la prima urcare unde elanul s-a mai diminuat. Pe toata bucla 1 m-am chinuit sa rezist tentatiei de a trage tare, stiind ca orice exces pe prima bucla se plateste negresit in cea de-a treia. Asa ca am terminat prima bucla doar cu 8 minute mai bine ca anul trecut, adica in 1h:25. In tot acest timp eram cu ochii pe ceas pentru a bea apa la maxim 15 minute si pentru a lua geluri la fiecare 30 – 40 de minute.

Bucla 2

Bucla 2 am inceput-o odihnit si destul de in forta, dar fara a trage de mine. De fapt tot concursul am alergat, dar nu am tras de mine sa stau cu limba pe afara sau sa simt ca-mi zboara inima din piept. La scurt timp de la intrarea in bucla 2  m-am intalnit si cu Pepe Tilea si cu Cindy cu care am si schimbat 2-3 vorbe. In scurt timp am ajuns si in partea de sus a complexului Cheile Gradistei si am vazut ce au mai construit oamenii pe acolo ! De la an la an mai apar noi cladiri, drumuri si accesorii si inca se mai lucreaza. Au facut ditamai complexul sportiv acolo. Dar sa revenim la concurs: pe toata bucla 2 am stat cu grija sa nu ma mai ratacesc ca anul trecut si am reusit sa nu mai repet neghiobia 🙂 . Am terminat bucla in 1h:44, cu 17 minute mai bine ca anul trecut.

Bucla 3

Incepea bucla 3, bucla care mi-a aratat cine-i seful anul trecut, cand am tras tare de tot in lupta cu durerile de la nivelul toracelui (side stitches cum li se zice in engleza). Dar acum eram mult mai bine hidratat si alimentat ca anul trecut, am respirat doar pe nas, am respirat profund, deci nu prea ar fi avut de ce sa apara durerile. Asa a si fost pana la urma. Ura! Fata de anii trecuti, am alergat fara probleme forestierul de plat fals de la pensiunea Mistral spre punctul de hidratare de la urcarea spre saua Gutanu. Pe urcarea spre Gutanu m-am intalnit si cu Bogdan Iacob. Am mai schimbat cateva vorbe, niste izotonice si am mers maxim 1km impreuna. Apoi el s-a dus mai in fata. Cam toata portiunea din saua Gutanu pana la finish am alergat-o singur. Bucla 3 s-a terminat in 1h:35, cu 19 minute mai bine ca anul trecut.

Cifre de final

Concursul l-am terminat in 4h:44 timp la care speram eu cumva, dar care nu credeam sa-mi iasa. Eu voiam sub 5h, chiar daca era doar cu 2 minute 🙂 . Pe toata durata alergarii m-am simtit foarte bine si nu am avut nicio durere. Foarte interesanta senzatia.

Strategia de alimentare a fost cam asa: am baut doar izotonice si am mancat 7 geluri de 40ml de la Sponser. Am luat unul cam la 30, maxim 40 de minute. M-am tinut de plan si cred ca am reusit sa beau aproape un litru de lichid pe ora. In 3 alimentari am baut si apa cu sare ca sa fiu sigur ca nu apare vreo contractie surpriza pe la muschi 🙂 . Cam asta fost si cu primul concurs din 2015 care a marcat pentru mine un varf de antrenament si de mini-sezon.

[divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]

Credit imagini: Alex Axon, Andrei Tanasie, Vlad Christian, Andrei Valentin Drăgușanu

Tags:
Category:

Comments are closed here.