Cursiereala prin Sinaia, Vali sfidand bicicleta si asfaltul

Cursiereala prin Sinaia

De ceva timp imi doream sa ies la o tura cu cursiera pe platoul Bucegi si weekendul acesta, printr-o aliniere de astre, am reusit! Totul a pornit de la un SMS de la Vali 🙂 Astfel am stabilit sa plecam la un 08:30 din Bucuresti si cam pe la 10 si ceva eram in Sinaia, chiar la intrarea spre drumul de Targoviste.

Ne propusesem sa facem 2 ture: una spre Piatra Arsa via Dichiu (cum altfel!) si a doua spre Cota 1400. Ture clasice de altfel pe care le facusem fie doar la urcare, fie doar la coborare dar niciodata in sus si jos intr-o singura runda.

Piatra Arsa

Prima tura aleasa a fost spre Piatra Arsa intrucat era mai lunga. Segmentul de drum pana la Cuibul Dorului este destul de prost pentru cursiera (asfalt valurit, cu fisuri si gropi) insa de la Cuibul Dorului in sus este foarte bun. Asfaltul zic. Drumul in sine aglomerat peste masura pentru aceasta perioada a anului. Nu cred ca pedalai un minut fara sa nu treaca un grup de 2-3-4 masini. M-am intrebat tot drumul „oare unde au loc la Piatra Arsa atatea masini ?”.

La urcare am intalnit atat priviri circumspecte „ce o fi cu baietii astia de merg cu bicicleta la deal ?” dar si claxoane. Interesant lucru cu claxoanele astea (lucru observat si in alte ture pe sosea) pentru ca, de regula, le primesti cand e liber drumul. Nu cand se nimeresc doua masini pe sens sau cand se ingusteaza drumul… si m-as opri aici fara sa mai creionez portretul soferului care claxoneaza in aceste conditii 🙂

Pana pe platou am facut cam 2h:20 cu tot cu poze si alimentari. Sus, dupa cum ne asteptam, ne-a intampinat o mare de masini. Multe masini. Cred ca vreo 200 asa. Langa ele erau „de paza”  niste jandarmi. 2 stateau langa masina Jandarmeriei si 2 inauntru. Toti 4 ascultau un hit popular & autohton de la National FM strajuind bariera spre Babele, in timp ce erau nepasatori la marea de masini care tot venea la deal, sa „se bucure” de natura.

Lasand toate acestea la o parte, vremea a fost super frumoasa cu soare si fara vant. Temperaturi undeva la 10-12 grade la soare si sub 6 la umbra.

Aceasta tura are cam 46km (Vali zicea ca undeva spre 50km totusi) si o 1200m +/- diferenta de nivel. Trackul de GPS este pe movescount.

Cota 1400

Dupa ce am coborat de la Piatra Arsa am mai oprit pe la masina sa mai mancam o branzoiaca, un sambure, o ciocolata, o maslina. Apoi am si plecat spre Cota 1400.  Pentru ca „DN-ul” era foarte aglomerat si nu am reusit sa intram pe sensul spre Busteni, am mers pe trotuarul de pe partea stanga a drumului, cum mergi spre Busteni. E prima oara cand merg pe acolo si acum s-a nimerit sa fie cu cursiera. Trotuarul este foarte zgrumturos (e un fel de drum betonat cu pietre) si din loc in loc mai intalnesti si niste trepte marisoare pe care eu cel putin le-am luat pe langa bicicleta.

La urca spre Cota ne-am bucurat de mult mai multa liniste decat spre Dichiu. Se pare ca lumea apreciaza mai putin acest traseu. Am ajuns sus cam in 59 de minute (deci nu o ora, va rog). Am baut o apa, am facut o poza si am plecat la vale. Pana in Sinaia am facut 15 minute si apoi inca 5-6 pana la masina. Repede trece timpul cand alergi la vale cu 40-50-60km/h 🙂

Tura asta are cam 22km si 600m diferenta de nivel. Trackul este aici.

Ziua s-a incheiat cu 68km si un 1800m diferenta de nivel facuti pe fundalul unei ultime zile de toamna frumoase :).Viteza maxima la coborare a fost de 61.5km/h, de la Piatra Arsa.

Tags:
Category:

Comments are closed here.