echipamente-alergare

Echipamente pentru alergare

Echipamentul de alergare reprezinta o componenta importanta a acestui sport, mai ales daca vorbim de pantofii/papucii de alergare. O sa folosesc termenul de pantof sau de papuc in loc de „adidas” pentru a nu favoriza o anume marca 🙂

Cu toate ca este o componenta importanta, nu trebuie sa te preocupe in mod special (ce firma de pantofi imi cumpar ? dar ce tricou ? sa fie la 100 sau 200 de lei ?) mai ales in primele luni de practicare a alergarii. Un  echipament mai bun nu te va face sa alergi mai bine la inceput. Parerea mea este sa incepi cu echipamente din seriile de intrare (entry level) ca apoi, pe masura ce incepi sa le folosesti, sa iti da seama ce iti trebuie exact si sa faci imbunatatiri.

Textilele

Regula de baza este ca textilele sa nu fie din bumbac. Acest material se usuca greu si isi dubleaza sau chiar tripleaza greutatea cand se uda. Deci nu prea il vrei pe tine, mai ales cand alergi pe timp rece.

Iti trebuie un material sintetic, poliester, elastan, poliamida sau combinatii dintre ele. Aceste materiale sunt respirante (permit vaporilor de apa sa iasa din corp, spre exterior), se usuca repede si, atunci cand sunt ude, nu cresc foarte mult in greutate.

Atat tricoul cat si pantalonii trebuie sa fie cat mai stramti pe corp. Ar fi de preferat ca pantalonii sa nu aiba buzunare laterale ca sa nu-ti agati mainile in ele.

Tot la acest capitol mai intra si materiale de compresie pentru maini si picioare. Cum nu le-am incercat, nu imi dau cu parerea dar aici se gaseste o poveste a lor.

Straturi imbracaminte

Pe sezon cald, adica la o temperatura de peste 15-18 grade, se alearga intr-un singur strat: un tricou pe corp si pantaloni scurti. La sezon mai racoros, cu temperaturi in jur de 8-10 grade, se merge in 2 straturi. In sezon rece, cu temperaturi sub 3-5 grade, se merge in 3 straturi in partea de sus si pantaloni lungi.

Eu unul, cand este rece, alerg cu un tricou, o bluza cu maneca lunga si un fel de gecuta respiranta anti-vant. Am mers in formula asta pana la -8 grade. Sub aceasta temperatura nu am alergat. Pana acum 😀

Pantofii de alergare

Echipamente alergare, pantofi alergare

Echipamente alergare, pantofi alergare

Papucii de alergare se impart in functie de domeniul de utilizare in:

  • pantofi de alergare pe asfalt – sunt cei mai uzuali si au o talpa cu striatii foarte mici
  • de trail (poteca) – acestia au o talpa mai speciala ce este mult mai aderenta la pamant, pietre si radacini de copaci; de asemenea ei sunt putin mai inalti si pot avea si o membrana impermeabila la exterior
  • de alergare pe zapada care sunt de fapt un subtip a celor de trail

Pronatia

Pronatia sau mai exact modul cum calci pe sol (a nu se confunda cu aterizarea piciorului pe sol din tehnici alergare pe partea din fata, mijloc si calcai) este de 3 feluri:

  1. normala sau neutra – atunci cand talpa are contact complet cu solul si este aproape paralela cu acesta la contact; detalii si un filmulet aici
  2. supra pronatie – atunci cand calci cu talpa spre interior, detalii aici; acest tip de calcatura este in special regasita la persoanele cu platfus
  3. pronatie minima – atunci cand tendinta este de a calca spre exterior, detalii aici

 

Mai multe informatii despre alegerea pantofilor de alergare gasiti pe maraton.info.ro dar si pe site-urile unor producatori ca de exemplu Mizuno si poate si altii.

Durata de viata a pantofilor de alergare

In timp ce nu este o formula exacta sau un standard unilateral acceptat, se spune ca e bine sa-i schimbi la 400 – 500km. Altii spun ca la 700 – 1000km sau la 12 luni daca alergi mai putin. Totul este sa la urmaresti aspectul exterior, mai ales al talpii.

De regula pantofii nu ii schimbi ca se rup sau ca se deterioreza pe exterior, ci pentru ca talpa (dar mai ales stratul de amortizare) isi cam pierde din proprietati cu timpul. Fara amortizare incepi sa-ti uzezi mai mult incheieturile si nu prea vrei acest lucru 🙂

[divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]
Credit imagini: Jeff Hester

Tags:
Category:

Comments are closed here.