Cafeina in diverse produse

Cafeina in diverse produse

Cofeina sau cafeina (pe dexonline.ro pare ca sunt tolerate ambele variante) este un stimulator pentru sistemul nervos central (SNC). Pentru mansarda 🙂 . Te ajuta sa vezi lucrurile mai clar sau sa iei decizi mai rapide atunci cand esti obosit. Nu inseamna neaparat ca iei deciziile cele mai bune, dar iei niste decizii. In sporturile de anduranta (cele care se desfasoara pe o durata mai mare de timp) se foloseste destul de des. Unii o fac din obisnuinta, altii chiar de nevoie, unii o iau dupa o anumita durata de timp, altii cand urmeaza pasaje mai tehnice sau coborari. Depinde de gust. Sportivii iau cafeina din suplimente care au avantajul ca sunt si compacte (pastile, fiole, dropsuri), dar au si gramajul de cafeina trecut in clar. Adica nu trebuie sa stai sa calculezi cata cafeina este in acel produs.

Plecand de la acest lucru, am devenit curios sa vad cata cafeina se regaseste in bauturile non-sportive, ca sa zic asa, adica in cafele, nesuri, ceaiuri, etc. A fost mai dificil decat mi-am imaginat sa aflu aceste lucruri si inca mai am nelamuriri. Culmea ironiei, cel mai greu de determinat este din cafea. Asta pentru ca sunt mai multe tipuri de cafea si mai multe metode de preparare. Metodele de preparare influenteaza in mod direct cantitea de cafeina care se transfera din boabe in cafeaua pe care o bem la final.

In cafea

Pentru cafeaua preparata sunt calcule facute de USDA (United States Department of Agriculture Agricultural Research Service). Ei au masurat cafeina pentru principalele tipuri de cafea si avem asa, pentru 100ml de bautura preparata: espresso 212mg [1], la filtru 40mg [2] sau instanta (nes) 26mg [3].

Chiar daca ai aceste cifre, urmatoarea intrebare care iti vine in cap este: pai si daca fac un 1kg de cafea si-l pun in 100ml de apa, tot 212mg o sa fie ? Pai clar ca nu ! Atunci am inceput sa caut cata cafeina ar fi in cafea boabe sau solida, dinainte de a fi preparata. Si nu prea am gasit multe surse, ci doar acest site care spune ar fi cam 6mg cafeina/ bob de cafea [4]. Ei au datele de la un producator de bomboane de cafea invelite in ciocolata.

Apoi, chiar daca stii si cata cafeina este in boabe, se mai pune problema transferului din boaba/pudra in lichid. Transferul  este influentat de presiune, temperatura si timpul de expunere. Cu cat aceste valori sunt mai mari, cu atat mai multa cafeina se va transfera. Asa am aflat ca raman cantitati substantiale de cafeina in zat. Tot niste Americani de la University of Navarra, The Department of Nutrition, Food Science and Physiology, School of Pharmacy [5] au concluzionat ca in restul de cafea se regasesc cam 4 – 9 mg cafeina/ gram. Ei au ajuns sa faca studiile acestea dupa ce s-au depistat urme de cafea in reteaua de apa potabila si chiar in piscine [6] [7].

In cafeaua solubila

La cafeaua solubila e mai simpla treaba pentru ca se dizolva integral in apa. Aceasta are o cantitate monstru de cafeina: 3142mg la 100g de pudra uscata [8]. De aceea pe borcanele de nes, am vazut eu, se recomanda 1 lingurita (cam 2g) la portie. Astfel ai obtine cam 60mg de cafeina pe portie. Probabil ca in masuratorile lor (mai sus cu cateva paragrafe), USDA, au folosit un singur gram de cafea instant.

La fel de simplu sta treaba la bauturile energizante care au 32mg de cafeina la 100ml de bautura. Cel putin RedBull, Burn, etc. Si mai simplu si mai compact poti obtine cafeina din suplimente sportive, cum ar fi „activatoarele” de la Sponser, care sunt niste fiole de 25ml cu 200mg de cafeina [9].

In alte alimente

In aceste cautari am dat peste cafeina si in alte alimente. De ex., tot pentru 100g de produs, avem: ceaiul negru cu 20mg [10], ceaiul verde 18mg [11], bomboanele de ciocolata 66mg [12]. Nici la ceaiurile negre si verzi nu e clar cate grame de frunze duc la gramajul de cafeina dat, dar nu am mai stat sa caut sa vad cata cafeina este in planta uscata.

Ca o concluzie

In ceea ce priveste limitele maxime de toleranta de cafeina pentru un om, pe zi, parerile sunt impartite intre State si Europa. In State este o limita de 200-300mg/zi [13], iar in Europa putin mai mica, de 200mg/zi [14]. Aceste cifre sunt pentru limitele superioare de consum intrucat nu exista un minim necesar de cafea care trebuie consumat zilnic 🙂 .

In concluzie, daca vrei sa stii exact cata cafeina introduci in sistem, fie mergi pe nes, pe suplimente sau bauturi energizante pentru ca toate acesta au valorile trecute in clar. Pentru cafea, poti doar sa estimezi si se poate merge pe cifrele date de USDA.

[divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]

Referinte:

[1] USDA Release 27, Basic Report: 14210, Coffee, brewed, espresso, restaurant-prepared
[2] USDA Release 27, Basic Report:  14209, Coffee, brewed from grounds, prepared with tap water
[3] USDA Release 27, Basic Report:  14215, Coffee, instant, regular, prepared with water
[4] http://www.caffeineinformer.com/caffeine-content/coffee-beans
[5] http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf3040594
[6] http://www.caffeineinformer.com/caffeine-in-water-supply
[7] http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/ez5003133
[8] USDA Release 27, Basic Report:  14214, Coffee, instant, regular, powder
[9] Activator Sponser
[10] USDA Release 27, Basic Report: 14355, Tea, black, brewed, prepared with tap water
[11] USDA Release 27, Basic Report: 14072, Beverages, Green tea, brewed, from bags
[12] USDA Release 27, Basic Report: 19081, Candies, sweet chocolate
[13] Caffeine in the diet (American Medical Association Council on Scientific Affairs)
[14] Caffeine: EFSA consults on draft assessment

Credit imagine: Nathan

Tags:
Category:

Un comentariu