alegere ceas

Alegerea unui ceas sport

Nevoia de a cronometra si de a masura timpi, viteze si alte lucruri vine, cum e firesc, cu practicarea mai frecventa a unui sport dar in special a celor de aer liber cum s-ar zice. Intr-o sala de sport nu prea simti aceasta nevoie intrucat aparatele au diverse indicatoare pe ele care iti masoara viteza, durata si poate si pulsul.

De ce ceas si nu telefon destept ?

La ceas ajungi de regula dupa ce folosesti telefonul „destept” care este mult mai comod (sau cel putin asa pare) si nu necesita nicio investitie. Telefonul insa are cateva neajunsuri: nu prea rezista la frig (bateria moare in cateva ore), se poate oxida de la condens, nu prea exceleaza la semnal GPS si sunt greu de manevrat cu mana transpirata sau cu manusa. Evident ca toate acestea difera de la telefon la telefon insa cam asta este ideea cu ele.

Ceasurile sport sunt de regula proiectate pentru mai multe sporturi si nu doar pentru unul anume. Ele sunt cu precadere folosite la alergare, bicicleta, trekking, ski, innot si altele. O categorie speciala o reprezinta ceasurile subacvative care se pot actiona si sub apa, adica sa apesi pe butoane. Spun asta pentru ca majoritatea ceasurilor rezistente la apa nu pot fi manevrate sub apa sau cel putin nu se recomanda acest lucru de catre producatori.

Functii

Un astfel de ceas expune mai multe functii fiecare utilizabile pentru anumite activitati sportive, cum ar fi: cronometru (clasic!), barometru (pentru masurarea presiunii), termometru, GPS si conectivitate cu diversi senzori externi: monitor cardiac, pedometru si altii.

De precizat insa ca majoritatea producatorilor vand accesoriile separat. Uneori aceste accesorii sunt interschimbabile intre firme. Adica un HR monitor de la firma X poate merge la ceasul facut de firma Y. Nu este o regula dar poate functiona.

Ce te-ar interesa la un ceas

In primul rand durata de viata a bateriei. Aceasta este direct influentata de GPS (daca ceasul are) si restul de senzori care se mai conecteaza. Asadar trebuie sa fii atent la durata de viata a bateriei in modul cu GPS si nu in cel „clasic”, in care nu-l folosesti. Unele ceasuri expun unul sau mai multe moduri de GPS cu o citire de satelit la o secunda, la 1 minut sau alte intervale. Cu cat ai citiri de la satelit mai rare, cu atat precizia este mai mica dar te tine bateria mai mult. O durata decenta a bateriei cu modul GPS activat este de 8-10 ore.

Rezistenta la socuri. Un ceas pe care-l iei la alergat sau bicicleta este expus unor lovituri. Deci vrei un ceas rezistent la asa ceva. Bonus si pentru geam de cristal (stiu ca suna sofisticat 🙂 ) ca sa nu-l zgarii in timp.

Configurarea modurilor de afisare. Este foarte util ca ceasul sa-ti permita aranjarea si alegerea pe ecran a diverselor functii. Astfel iti poti face „vederi” (views) pentru fiecare activitate in parte: poate la un mers pe munte te intereseaza in primul rand altitudinea la care esti si timpul parcurs, in timp ce la o alergare in parc poate te intereseaza in mod special pace-ul si/sau viteza.

Si altele: greutate (sa fie pe la 100g), modul de incarcare (ar fi bine sa fie prin USB), butoane mari (ca sa le poti apasa din mers si eventual cu manusi), curea schimbabila si cam atat cred.

Cele mai consacrate firme de ceasuri ar fi, cu precizarea ca ordinea este alfabetica si atat: Garmin, Polar, Sunnto. Ceasuri sport mai fac si Nike de exemplu.

[divider scroll_text=”SCROLL_TEXT”]

Alte articole din seria how to care te-ar putea intersa:

Tags:
Category:

Comments are closed here.